Skip to main content

Pick-n-Slouk

Ο coach Κωνσταντίνος Πανάς αναλύει, την πρεμιέρα του Ολυμπιακού στη Euroleague κόντρα στη Ζάλγκιρις κι εντοπίζει όσα έδειξαν, αλλά κι όσα χρειάζεται ακόμα να δείξουν στη συνέχεια οι ερυθρόλευκοι.

 

 Προτού ξεκινήσουμε να γράφουμε και να γράφουμε, θέλω να επανέλθω με το τελευταίο κομμάτι από το προηγούμενο άρθρο μου «Η Euroleague είναι μαραθώνιος και φυσικό είναι οι ομάδες να έχουν τα πάνω και τα κάτω τους». Και φυσικά όπως είπε ο κόουτς Μπαρτζώκας, αλίμονο σε όσους υποτιμήσουν τον αντίπαλο, είτε είναι ο απλός φίλαθλος και ακόμη χειρότερο ο ίδιος ο παίκτης. 

Βέβαια δεν ξέρω, κατά πόσο η ήττα προήλθε από θέμα νοοτροπίας ή ανετοιμότητας ή απλά απειρίας ορισμένων νέων αθλητών. Το θέμα είναι ότι ο Ολυμπιακός γνώρισε την ήττα και προχωράμε. Δυστυχώς ή ευτυχώς έτσι είναι τα πράγματα στον επαγγελματικό αθλητισμό. Η νίκη και η ήττα πρέπει να κρατάει δέκα λεπτά το πολύ, εκτός αν κερδίζεις ή χάνεις τρόπαιο. Στο δια ταύτα… Ο Ολυμπιακός είχε το παιχνίδι στα χέρια του και μικρές λεπτομέρειες έπαιξαν ρόλο στο να χάσει τα διαφορά και να αρχίζει να «καίγεται» για κάθε κατοχή. Πάμε να δούμε παρακάτω:

Ομάδα Σλούκα

Ήταν ξεκάθαρο προς κάθε κατεύθυνση ότι ο κύριος χειριστής και δημιουργός του φετινού Ολυμπιακού θα ήταν ο Κώστας Σλούκας. Ο παίκτης μέσα από τον οποίο θα πέρναγαν σχεδόν όλες οι επιθέσεις της ομάδας. Παράλληλα έγινε σαφής ο καθαρά δημιουργικός ρόλος του Έλληνα γκαρντ σε μεγάλο διάστημα της αναμέτρησης. Δεν κοίταξε ΚΑΘΟΛΟΥ το σκορ, παρά μόνο πήρε όσα σουτ του αναλογούν. Λέει ένας παλαιός νόμος της προπονητικής «ότι ο playmaker δουλεύει για είκοσι δευτερόλεπτα για όλους τους υπόλοιπους και ζητάει την ευθύνη τα τελευταία τέσσερα». Ό,τι είδαμε από τον Σλούκα. Ωστόσο ο κόουτς κατέστησε επίσης πασηφανέστατα ότι η σημαία θα ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ στον ιστό της, δίνοντας τις πιο κρίσιμες επιθέσεις στον Βασίλη Σπανούλη. Μερικά τα έβαλε και μερικά τα έχασε. Αυτό είναι το μπάσκετ. Κανείς προπονητής δεν γνωρίζει ποια θα είναι η κατάληξη, αλλά όταν η μπάλα καίει θες εμπειρία και ποιος είναι ιδανικότερος του Σπανούλη; 

Αυτό που μου έδειξε ο Ολυμπιακός είναι ένα πράγμα:

«Θα αναγκάσει τους αντιπάλους του να σκέφτονται σε ΤΕΡΑΣΤΙΟ βαθμό την αντιμετώπιση των pick-n-roll του Κώστα Σλούκα, αλλά επίσης κρίνεται αναγκαία η ανταπόκριση των υπολοίπων παικτών όταν η άμυνα θα γίνεται επιθετική».

Ολυμπιακός με Σλούκα στην Επίθεση

Φυσικά η λειτουργία των «ερυθρολεύκων» με τον Σλούκα μέσα δεν θα μπορούσε να ήταν άλλη από επιθέσεις pick-n-roll. Η ικανότητα του Έλληνα γκαρντ να διαβάζει τις άμυνα και ΚΥΡΙΩΣ η τεράστια ικανότητα που έχει να χτυπάει κάθετα έδωσαν πληθώρα ελεύθερων σουτ στους συμπαίκτες του. Μην μένετε στο ότι είχε επτά assists, αλλά στο πώς διάβασε τις άμυνες και έβρισκε σχεδόν σε κάθε κατοχή τον ελεύθερο παίκτη. Οι αποστάσεις ήταν κατάλληλες για να μοιράσει το παιχνίδι, αλλά φρονώ πως αυτό που ΔΕΝ είδαμε ακόμη, είναι το δεύτερο κομμάτι μετά την πρώτη ή δεύτερη πάσα. Να υπάρχει δηλαδή μια ομαλή συνέχεια από τον ελεύθερο παίκτη (επίθεση στην close out με drive ή drive στο drive κλπ). Απέναντι στη Ζαλγκίρις είδαμε αρκετά σουτ μετά τη πρώτη πάσα και πολύ σωστά εκτελέστηκαν, αλλά είμαι σίγουρος πως το pick-n-rollπαιχνίδι του Ολυμπιακού θα έχει πολύ μεγάλη ροή στη συνέχεια και σε αυτό θα παίξουν ρόλο οι πλάγιοι ή τα τεσσάρια και κατά πόσο θα διαβάσουν σωστές τις άμυνες πάνω τους. 

Μετατροπή της άμυνας σε επίθεση (transition) & επιθετικό ριμπάουντ

Είδαμε ότι ο coach Μπαρτζώκας χρησιμοποίησε και σχήματα αρκετά αθλητικά και πολύ καλά στα μετόπισθεν, ώστε να διασφαλίσει την άμυνα του και παράλληλα μέσω της επιθετικής πολιτικής να ξεχυθεί γρήγορα στον αιφνιδιασμό. Αυτό συνέβαινε κυρίως χωρίς το Σλούκα στη πεντάδα και ο βασικός λόγος είναι ότι όταν δεν έχεις ένα ικανό παίκτη στην λήψη απόφασης, προσπαθείς να κερδίσεις με άλλα πράγματα, όπως το γρήγορο παιχνίδι και φυσικά το επιθετικό ριμπάουντ. Είδαμε κάποια στιγμή, πόσο σκληρός έγινε ο Ολυμπιακός και πόσο επιθετικά πήγαιναν όλοι οι παίκτες του στο ριμπάουντ, ανανεώνοντας αρκετές κατοχές στην ίδια φάση. 

χάρισον

Χάρισον και Μακίσικ

Αυτό που φυσικά ήταν πολύ σημαντικό ήταν ο ρόλος των Χάρισον και Μακίσικ. Ο μεν Χάρισον λειτούργησε αρκετά καλά ως δεύτερος χειριστής πλάι στο Σλούκα, ενώ έδειξε τον εκτελεστικό του χαρακτήρα μέσα στο παιχνίδι, ενώ τα παιχνίδια απομόνωσης του Μακίσικ ήταν σήμα κατατεθέν σε ορισμένα σημεία. 

 

Ο coach Μπαρτζώκας προσπαθεί να εκμεταλλευτεί κάθε χιλιοστό του παιχνιδιού και να κερδίσει από κάθε παίκτη του. Είναι σημαντικό ότι αγωνίστηκαν ΟΛΟΙ οι αθλητές του. Ξέρει ότι ο Μακίσικ έχει όπλο το γρήγορο παιχνίδι και φυσικά το drive, γι’ αυτό ουκ ολίγες φορές έτρεχε ένα play με αυτόν να κατεβάζει, ώστε να παρασύρει την άμυνα μακριά του και να του δώσει ελεύθερο διάδρομο να επιτεθεί. Ενώ φυσικά δεν ήταν λίγες οι φορές που ξεχύθηκε στον αιφνιδιασμό με coast tocoast. Ο Χάρισον από την άλλη ήταν άρτιος δημιουργικά, αλλά σίγουρα το 2 assist και 2 λάθη είναι κάτι που θα του μειώνει χρόνο, κυρίως όσο ο Ολυμπιακός δεν θα βρίσκει αντίδοτο την ώρα που ο Σλούκας είναι στο πάγκο. 

μπαρτζωκας 2

Πού προβλημάτισε;

Νομίζω πως φάνηκε ένα ξεκάθαρο πρόβλημα στην άμυνα σε συγκεκριμένα σημεία:

1) αμυντικό τρανζίσιον

2) προσωπική άμυνα

3) άμυνα στο pick-n-roll

4) αμυντικό ριμπάουντ

 

Και φυσικά επιθετικά όσο ο Σλούκας βρισκόταν στο πάγκο. Σε εκείνο το πεντάλεπτο οι Λιθουανοί εκμεταλλεύτηκαν την μονοτονία του Ολυμπιακού σε συνεργασίες δύο παικτών και γύρισαν το παιχνίδι τούμπα. 

• Στο πρώτο κομμάτι οι επιστροφές των «ερυθρολεύκων» δεν ήταν καλές με αποτέλεσμα ήταν να δέχονται εύκολα αιφνδιασμό (με δίποντο ή και τρίποντο), είτε να αργούν να πάρουν θέσεις για τα εισαγωγικά play των αντιπάλων.
• Στο δεύτερο και σημαντικότερο κομμάτι πρόκειται για την προσωπική άμυνα του κάθε παίκτη που ήταν σε πολύ κακό επίπεδο, τόσο το να μαρκάρουν τη μπάλα στο ένας εναντίον ενός, όσο και σε καταστάσεις closeout.
• Φυσικά, όταν είσαι αδύναμος αμυντικά πάνω στη μπάλα θα οδηγηθείς σε κακές άμυνες στο pick-n-roll. Εδώ βέβαια υπάρχει συνάρτηση αρκετών παικτών. Αφενός οι αμυντικοί των χειριστών δεν πίεζαν και δεν έβγαζαν το παίκτη από τη γωνία τους, αφετέρου οι αμυντικοί των σκρίνερ αργούσαν να επιστρέψουν και οι βοήθειες είτε αργούσαν να τσεκάρουν τον roller, είτε δεν υπήρχε βοήθεια. Αυτό είχε συνέπεια να δεχτεί πολλές συνεργασίες ο Ολυμπιακός και είτε να τελειώνει τη φάση ο σκρίνερ, είτε ο χειριστής που είχε επιτεθεί κάθετα και φτάσει βαθιά στη ρακέτα. 
• Εννοείται το αμυντικό ριμπάουντ δεν είναι μόνο δουλειά των ψηλών, καθώς τέσσερα από τα έντεκα επιθετικά ριμπάουντ προέρχονταν από περιφερειακούς παίκτες, άρα κάποιοι ξέχασαν να κάνουν μπλοκ άουτ.

Επιθετικά θα ήθελα να δω το Σλούκα να παίρνει περισσότερες επιθέσεις και ευθύνες στο crunch time, αν και βγάζω το καπέλο στο coach Μπαρτζώκα γι' αυτό που ήθελε να παίξει στο τέλος του παιχνιδιού. Κατάσταση pick-n-pop μεταξύ Σλούκα και Βεζένκοφ, όπου αν παρατηρήσατε σε όλο το παιχνίδι είτε μέσω σκριν στη μπάλα, είτε μέσω hand-off ο Σάσα βρήκε τρία ελεύθερα σουτ. Δυστυχώς για τον Ολυμπιακό η κατάληξη δεν ήταν η καλύτερη δυνατή, αλλά θεωρώ ότι σαν απόφαση ήταν σωστή. Η άμυνα της Ζάλγκιρις στα τελευταία τρία δεύτερα βέβαια ήταν αλλαγές, οπότε και πάλι έδινε τη μπαγκέτα στο Σλούκα ώστε να πάρει τη τελευταία επίθεση. 

Υ.Γ Είναι νωρίς στη σεζόν, χρειάζεται υπομονή, καθώς όλες οι ομάδες χτίζονται και μαθαίνονται μέρα με τη μέρα. Σίγουρα θα επέλθει βελτίωση στην άμυνα και φυσικά χημεία στην επίθεση.