Ακολουθήστε μας

ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ

Όλα τα χαρακτηριστικά του Έλληνα οπαδού

Όλα τα χαρακτηριστικά του Έλληνα οπαδού

Η παρουσία μου σ’ αυτό το site από την πρώτη στιγμή ήταν η ίδια. Γράφω όταν έχω κάτι να γράψω, κάτι να πω, κάτι να βγει από μέσα μου και όχι απλά για να γράψω. Οι περισσότεροι σίγουρα δεν συμφωνείτε μαζί μου, αλλά αυτό δεν μου αφαιρεί το δικαίωμα να γράψω αυτά που θέλω.

Η αφορμή γι’ αυτό το κείμενο είναι τα όσα διαδραματίζονται στο τρίτο ημίχρονο του ποδοσφαιρικού ντέρμπι των «αιωνίων». Αυτά που σκέφτομαι δεν έχουν να κάνουν ούτε με το ποδόσφαιρο, ούτε με το μπάσκετ, ούτε με τον αθλητισμό. Έχουν να κάνουν με την κοινωνία μας, έχουν να κάνουν με τον διπλανό μας, έχουν να κάνουν με τον ίδιο μας τον εαυτό.

Όλες αυτές οι σκέψεις βρίσκονται εδώ και πολύ καιρό στο μυαλό μου και απλά τα όσα διάβασα και διαβάζω μετά το ποδοσφαιρικό ντέρμπι πείτε ότι ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και θέλω να τα βγάλω από μέσα μου.

Θα προσπαθήσω λοιπόν να αναλύσω τα χαρακτηριστικά και το προφίλ του Έλληνα οπαδού και ενδεχομένως κάποιοι από σας θα αναγνωρίσετε τον εαυτό σας σ’ αυτό το κείμενο και θα διαφωνήσετε μαζί μου ή θα με βρίσετε. Άλλωστε αυτό είναι που ξέρουμε να κάνουμε καλά κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε στιγμή. Να βρίζουμε.

Ο Έλληνας οπαδός λοιπόν είναι ο καλύτερος προπονητής. Ξέρει καλύτερα από τον καθένα το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το βόλεϊ, το χάντμπολ, το πόλο, το πέταγμα χαρταετού και πολλά ακόμα αθλήματα, ομαδικά και μη. Κυρίως αυτά που παίζονται με το… χέρι.

Ο Έλληνας οπαδός έχει πάντα δίκιο στις κρίσεις του και δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του. Έχει δίκιο όταν βρίζει και έχει δίκιο όταν κάνει επεισόδια, γιατί πόσα να αντέξει κι αυτός ο κακομοίρης;

Ο Έλληνας οπαδός  είναι ο καλύτερος πρόεδρος. Ξέρει πώς να διοικεί μια ομάδα, να κάνει τις καλύτερες μετεγγραφές, να κινείται στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο. Όλοι αυτοί που είναι στις ομάδες είναι γατάκια.

Ο Έλληνας οπαδός είναι ο μεγαλύτερος γαμιάς του κόσμου. Γαμάει μάνες, αδερφές, γυναίκες, κόρες, πατέρες, σπίτια, ότι κινείται και εκτελείται.

Ο Έλληνας οπαδός είναι ο αδικημένος από τη ζωή γιατί όταν ήταν μικρός και ασχολούταν με κάποιο άθλημα δεν είχε τις κατάλληλες γνωριμίες για να ανέβει ψηλά. Τι να του πουν όλοι αυτοί οι άσχετοι που βρίσκονται στις ομάδες;

Ο Έλληνας οπαδός έχει δίκιο όταν βρίζει τους παίκτες της ίδιας του της ομάδας. Είναι αχάριστοι και κακομαθημένοι εκατομμυριούχοι, αλλά την επόμενη εβδομάδα που θα κερδίσουν θα είναι ήρωες και όλοι θα θέλουν μια φωτογραφία μαζί τους.

Ο Έλληνας οπαδός είναι ο καλύτερος του κόσμου. Δεν κάνει ποτέ λάθος, δεν έχει ποτέ άδικο, δεν φταίει σε τίποτα. Για την ακρίβεια αυτό είναι όλοι οι Έλληνες, επομένως δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο του οπαδού.

Ο Έλληνας οπαδός πάντα προκαλείται όταν κάνει επεισόδια, όταν σπάει καθίσματα, βιτρίνες, αυτοκίνητα. Πάντα ζητά δικαιοσύνη όταν είναι το θύμα και πάντα υποβαθμίζει ένα γεγονός όταν είναι ο θύτης.

Ο Έλληνας οπαδός είναι και… κυνηγός, αλλά ευτυχώς δεν ξέρει καλό σημάδι. Έχει προσπαθήσει πολλές φορές να χτυπήσει κάποιο αθλητή ή κάποιον αντίπαλο οπαδό με φωτοβολίδες ή άλλα αντικείμενα, χωρίς ευτυχώς να έχουμε ως τώρα θρηνήσει κάποιο θύμα.

Ο Έλληνας οπαδός χειρίζεται άριστα την ελληνική γλώσσα. Ξέρει όλες τις βρισιές και πώς να τις χρησιμοποιεί κατά περίσταση.

Ο Έλληνας οπαδός είναι ο ίδιος μας ο εαυτός, αλλά στην πραγματικότητα δεν είμαστε εμείς οι φταίχτες.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας, είναι η έλλειψη παιδείας. Έχουμε ξεχάσει ποιοι είμαστε και από πού ερχόμαστε. Έχουμε μάθει να δεχόμαστε τα πάντα χωρίς να σκεφτόμαστε. Είχαμε μάθει να ζούμε άνετα χωρίς να μοχθούμε. Είχαμε μάθει ότι εμείς ήμασταν οι έξυπνοι και όλοι οι άλλοι τα κορόιδα.

Και δεν φταίει ο Έλληνας αλλά αυτοί που τόσα χρόνια τον κράτησαν στο σκοτάδι, που τον έκαναν έτσι, γιατί έτσι τους βολεύει. Φταίει όμως ο Έλληνας γιατί δεν προσπαθεί να κερδίσει αυτά που του στέρησαν.

Για να αλλάξει η κοινωνία μας, για να γίνει η ζωή μας καλύτερη, για να αποκτήσουμε και πάλι χαμόγελο και ελπίδα πρέπει να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τον εαυτό μας. Να γίνουμε και πάλι ενεργοί και σκεπτόμενοι πολίτες. Κυρίως όμως να αποκτήσουμε παιδεία. Να δούμε τα παιχνίδια Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ – Άρης σαν διασκέδαση, σαν ευκαιρία για πλάκα στους φίλους μας και όχι σαν εμφύλιο. Δυστυχώς η χώρα που κατά τεκμήριο «παράγει» τα πιο λαμπρά μυαλά βρίσκεται σε… πνευματικό Μεσαίωνα.

 

Comments


Το Superbasket είναι η τρέλα μιας παρέας. Η τρέλα μας που έγινε η καθημερινή μας/σας συνήθεια. Σας κάνουμε παρέα από το 2007 και ελπίζουμε να το κάνουμε για πολλά ακόμα χρόνια.

Επειδή το μπάσκετ εδώ αρχίζει...

Περισσότερα για ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ