Skip to main content

ΕΟΚ – Κυκλοφόρησε το 28ο τεύχος του e - magazine

Στον διαδικτυακό αέρα βρίσκεται το 28ο τεύχος της μηνιαίας έκδοσης του ηλεκτρονικού περιοδικού της ΕΟΚ.

Αναλυτικά η ενημέρωση της Ομοσπονδίας:

Το 28o τεύχος του e-magazine της Ε.Ο.Κ. είναι στην διάθεση των αναγνωστών για τα 10 θέματα που παρουσιάζονται από κάθε σημείο και περιφέρεια του ελληνικού μπάσκετ, καθώς και η αφιερωματική καταγραφή των προσπαθειών πρόκρισης της Εθνικής Ανδρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες και της παρουσίας της Εθνικής Γυναικών στην τελική φάση των Eurobasket.

 Στη δεκαετία του 1980, η Εθνική Ανδρών, είχε τρείς απόπειρες πρόκρισης σε Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά η αστοχία συνεχίστηκε στα Προολυμπιακά τουρνουά 1984 και 1988. Ιδιαίτερα, το 1988 και έναν χρόνο μετά το έπος του ΄87, η επίσημη αγαπημένη διέθετε τις καλύτερες προδιαγραφές και πιθανότητες να πετύχαινε την πρώτη πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ.

 Η τρίτη συνεχόμενη συμμετοχή της Εθνικής Γυναικών σε τελική φάση του Ευρωμπάσκετ, το 2005 και ύστερα από τις δυο πρώτες (2001, 2003) έχει την αφιερωματική αφήγηση της Ελένη Βασιλείου που «ταξιδεύει» στο χρόνο για τα ελληνικά παιχνίδια στην Τουρκία.

 Στο Επταπύργιο Θεσσαλονίκης, εξαιτίας και της παρουσίας του ιστορικού κάστρου της πόλης, το προσωνύμιο του Παναθλητικού Συκεών, είναι «πειρατικό» και ο αυτός ο χαρακτηρισμός απορρέει από την «καλλιέργεια» του μπάσκετ, στη σύγχρονη και οργανωμένη ακαδημία του.

 Με αποκλειστική ενασχόληση και στόχευση στο μπάσκετ γυναικών, ο Απόλλων Χαλκίδας έχει κάνει τα πρώτα και σταθερά βήματα του στα 10 τελευταία χρόνια, έχοντας στρέψει την «πυξίδα» του προς την πρώτη συμμετοχή της ομάδας στην Α2 κατηγορία.

 Έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από το πέρασμα της πανδημίας του Covid-19 σε όλο τον πλανήτη, αλλά οι αναμνήσεις όλων από τις συνέπειες του, είναι νωπές. Ο νυν προπονητής της ομάδας μπάσκετ Γυναικών του Πανσερραϊκού, Mπόγκνταν Μπούλι, διηγείται την απόδραση του από την κινεζική πόλη, Γιούχαν, στη οποία πρωτοεμφανίσθηκε ο θανατηφόρος ιός.

 Η Κάτω Αχαΐα και η εκπρόσωπος της στο ελληνικό μπάσκετ, Αχαγιά ’82, απέχουν χιλιάδες χιλιόμετρα από το Λος Άντζελες της Καλιφόρνιας και τους διάσημους Λέικερς, αλλά οι Αχαιοί αποκαλούν «L.A.» την ομάδα που ιδρύθηκε πριν από 42 χρόνια και συγκαταλέγεται στις παραδοσιακές δυνάμεις της ΕΣΚΑ-Η.

 Ο ΑΟΚ Χανίων έχει βραχύβια «ζωή» στο ελληνικό μπάσκετ, τα οκτώ τελευταία χρόνια από την ίδρυση, αλλά αναλογικά με τη λειτουργία, η ομάδα ανδρών έχει μετρήσει έξι εξ’ αυτών, στις εθνικές κατηγορίες Νational League 1 και Νational League 2, ενώ έχει αποκλειστική στόχευση στις ακαδημίες του.

 Στην Κομοτηνή, στο «γίγνεσθαι» του ελληνικού μπάσκετ, προστέθηκε πριν από τρία χρόνια, ο σύλλογος «Άτλας» που έχει τμήματα αγοριών και κοριτσιών στις ακαδημίες που έχει δημιουργήσει και «καλλιεργεί» αποκλειστικά το αγαπημένο μας άθλημα.

 Για το μπάσκετ που έπαιξε σε έξι ομάδες, το μόντελιγκ και τη συνεχή θέαση πολλών αγώνων του ΝΒΑ, μας αφηγείται ο πρώην παίκτης, Λάζαρος Σεφερίδης.

 Στη στήλη «Ρετρό», παρουσιάζεται η πρώτη νίκη της Εθνικής Ελλάδας επί των ΗΠΑ, τον Μάιο του 1977, το buzzer beater του Καστρινάκη και η «άγνωστη» σύνθεση των Αμερικανών. Οι θύμησες 57 χρόνων για να μαθαίνουν οι νεότερες γενιές των φίλων του μπάσκετ.