Skip to main content

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 59-63: Θρυλικό break, θρυλική πρόκριση

 Σε ένα παιχνίδι στο οποίο οι άμυνες ήταν το Α και το Ω για αμφότερες τις ομάδες, όταν η μπάλα… έκαιγε στα τελευταία λεπτά, ο Ολυμπιακός έδειξε από τι μέταλλο είναι φτιαγμένος, άλωσε το «Παλάου» για δεύτερη φορά στην προημιτελική σειρά και με την νίκη του με 63-59… σφράγισε το εισιτήριο του για το Final Four του Βερολίνου.

Οι δύο ομάδες μπήκαν πολύ νευρικά στο ματς, καθώς χρειάστηκαν 2.20 για το πρώτο καλάθι, από πλευράς Καταλανών (2-0). Τα δύο πολύ γρήγορα φάουλ του Γουόκαπ έφεραν τον πρώτο… πονοκέφαλο για τον Μπαρτζώκα, με τον Ολυμπιακό να συνεχίζει να δυσκολεύεται αφάνταστα από την άμυνα των γηπεδούχων. Χρειάστηκε να περάσουν 4’ για τους Πειραιώτες για να βρουν σκορ με τον Πίτερς (2-2), σε ένα ξεκίνημα με τις άμυνες να… σπάνε κόκκαλα, την Μπαρτσελόνα να έχει τρία κλεψίματα και τον Φαλ δύο τάπες. Ο Λαπροβίτολα το πήρε πάνω του και με δύο σερί τρίποντα έφερε το 8-2, με τον Αργεντινό να έχει σημειώσει όλους τους πόντους της ομάδας του.  Οι δύο ομάδες συνέχισαν να… σπάνε τα καλάθια, όμως ο Ολυμπιακός πληρώνει τα λάθη του, με την Μπαρτσελόνα να παραμένει σε θέση οδηγού (10-5), κλείνοντας το πρώτο δεκάλεπτο μπροστά με 12-9, έχοντας έξι κλεψίματα, με τον Ολυμπιακό να μετρά έξι λάθη και 2/8 δίποντα με 1/6 τρίποντα!

Η κακή εικόνα των Πειραιωτών συνεχίστηκε και στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου, με την Μπάρτσα να ξεφεύγει με 18-9 και τον Πετρούσεβ να φτάνει και αυτός στα δύο φάουλ και τον Μπαρτζώκα να καλεί εσπευσμένα σε τάιμ άουτ. Ο Ολυμπιακός έβγαλε αντίδραση με ένα γρήγορο 4-0 δια χειρός Γκος και Μιλουτίνοβ, όμως τα χαμένα αμυντικά ριμπάουντ και τα συνεχόμενα λάθη, διατήρησαν τους Καταλανούς σε απόσταση ασφαλείας (20-13). Ο ΜακΚίσικ με κάρφωμα μείωσε σε 22-17, όμως ο Λαπροβίτολα συνέχισε να… σκοτώνει τους «ερυθρόλευκους» και με 3/3 βολές μετά από φάουλ του Κάνααν, πέτυχε το 25-17. Πίτερς και Μιλουτίνοβ συνέχισαν να κρατούν ζωντανό τον Ολυμπιακό, μειώνοντας σε 25-21, ενώ το καλάθι του Γκος στον αιφνιδιασμό, μετά από ασίστ του Κάνααν, έφερε τους «ερυθρόλευκους» μετά από πολύ ώρα σε απόσταση βολής (25-23). Ο Κάνααν φορτώθηκε και αυτός με το δεύτερο φάουλ του στο ματς, ο Ράιτ μείωσε σε 27-25, σκορ με το οποίο ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος, στο οποίο οι άμυνες είχαν τον απόλυτο λόγο.

Με δύο βολές του Σατοράνσκι για το 29-25, ξεκίνησε το τρίτο δεκάλεπτο της αναμέτρησης του «Παλάου».  Ο Κάνααν πέτυχε μεγάλο γκολ – φάουλ για το 29-28, όμως οι «ερυθρόλευκοι» συνέχισαν να τα… σπάνε από τα 6.75. Δύο βολές του Πετρούσεβ κράτησαν τους Πειραιώτες σε απόσταση ενός πόντου (31-30), όμως ένα 4-0 από τους Βέσελι και Λαπροβίτολα, κράτησε την Μπαρτσελόνα στην θέση του οδηγού (35-30). Η… λαίλαπα των λαθών δεν σταμάτησε στο τρίτο δεκάλεπτο, με την Μπαρτσελόνα να μην γίνεται να αστοχεί σε όλα της τα τρίποντα και με τον Αμπρίνες να πετυχαίνει το 38-30. Ένα 5-0 από τους Γουόκαπ και Πετρούσεβ έφερε και πάλι τον Ολυμπιακό σε απόσταση ενός σουτ (38-36),  ενώ ο Παπανικολάου με τρίποντο ισοφάρισε σε 40-40, σκορ με το οποίο ολοκληρώθηκε το τρίτο δεκάλεπτο.

Με καλάθι του Ρούμπιο για το 42-40, ξεκίνησε η τελευταία περίοδος του… θρίλερ του «Παλάου». Σε ακόμα ένα ξεκίνημα περιόδου, ο Ολυμπιακός δυσκολεύτηκε απίστευτα στην επίθεση, με τον Ερνανγκόμεθ να δίνει προβάδισμα τριών πόντων στους Καταλανούς (45-42). Ο Ολυμπιακός έψαχνε απεγνωσμένα έναν παίκτη να τον πάρει από το χέρι επιθετικά και να τον… στείλει στο Βερολίνο. Το τρίποντο του Γκος, όμως, βρήκε σίδερο, με τους διαιτητές να χρεώνουν με αντιαθλητικό φάουλ τον Πετρούσεβ, δίνοντας από το… πουθενά την ευκαιρία στους γηπεδούχους να ξεφύγουν με  47-42.  1/2 βολές από τους Μιλουτίνοβ και ΜακΚίσικ, καθώς και ένα καλάθι του Γκος διατήρησαν τον Ολυμπιακό σε απόσταση βολής (47-46), ενώ το τρίποντο του ΜακΚίσικ ακριβώς στο 35’, έβαλε για πρώτη φορά τους Πειραιώτες μπροστά με 49-47. Μεγάλο καλάθι από τον Αμπρίνες για την ισοφάριση (49-49), με τον Γκος να κάνει ακόμα ένα λάθος. Ο ΜακΚίσικ πέτυχε ακόμα ένα τεράστιο τρίποντο για το 49-52, όμως αστόχησε στην εξτρά βολή, καθώς κέρδισε και το φάουλ. Ο Αμερικανός είχε πάρει φωτιά και με καλάθι στον αιφνιδιασμό έδωσε πολύτιμο προβάδισμα πέντε πόντων στον Ολυμπιακό (49-54), το οποίο έστειλε στους οκτώ ο Κώστας Παπανικολάου με τρίποντο, για το 49-57, στα 2’25’’ για το φινάλε. Ο Πάρκερ υπέπεσε σε λάθος, ο Γουόκαπ αστόχησε σε τρρίποντο, με τον Φαλ να κερδίζει το επιθετικό ριμπάουντ και το φάουλ, όμως όχι μόνο αστόχησε και στις δύο βολές, αλλά υπέπεσε σε φάουλ στην διεκδίκηση του ριμπάουντ, χωρίς να κυλήσει καν ο χρόνος, δίνοντας το δικαίωμα στην Μπαρτσελόνα να μειώσει… άκοπα σε 50-57. Νέο απίστευτο λάθος του Γκος στα 107’’ (επιθετικό φάουλ), με τον Βέσελι με κάρφωμα να μειώνει σε 52-57. Ο Πίτερς αστόχησε στο τρίποντο, με τον Λαπροβίτολα να μειώνει σε 54-57. Ο Ολυμπιακός έψαχνε ένα μεγάλο καλάθι, όμως τόσο ο Γουόκαπ, όσο και ο ΜακΚίσικ, αστόχησαν σε τρίποντο. Ο Αμερικανός, όμως, έβγαλε μία άμυνα – πρόκριση πάνω στον Λαπροβίτολα, με τον Μιλουτίνοβ, με κάρφωμα στα 17’’ να πετυχαίνει το 54-59. Η Μπαρτσελόνα, όμως, ήταν πολύ σκληρή για να πεθάνει και με τον Αμπρίνες μείωσε σε 56-59  στα 15’’. Ο Κάνααν κέρδισε φάουλ για βολές στα 12’’, με τον Αμερικανό να πετυχαίνει το 56-61, τον Παπανικολάου να κλέβει την μπάλα στην επαναφορά  και με 2/2 βολές να τελειώνει το ματς και την υπόθεση πρόκριση, παρά το τρίποντο των γηπεδούχων στο φινάλε. Έτσι, με το τελικό 59-63, ο Ολυμπιακός κάνει το «break» και παίρνει μια θρυλική πρόκριση για το Final Four του Βερολίνου.  

Τα δεκάλεπτα: 12-9, 27-25, 40-40, 59-63

Οn fire: Ο Νίκολα Μιλουτίνοβ έδειξε πόσο τεράστιος παίκτης είναι, με 10 πόντους και ισάριθμα ριμπάουντ.

Ξεχώρισαν: Ο ΜακΚίσικ πήρε τον Ολυμπιακό στις πλάτες του στα κρίσιμα, με 12 πόντους, με τον Παπανικολάου να έχει 11. Για την Μπαρτσελόνα, ο Λαπροβίτολα είχε 17 πόντους και ο Αμπρίνες 13.

Η μεγαλύτερη διαφορά: +9 για την Μπαρτσελόνα (18-9) στο 12’

Διαιτητές:  Ράντοβιτς, Γιαβόρ, Νίκολιτς